Hi..
Tgh hari ni nak masak ape ye..
Ade daging dlm fridge..
so apa lg..
Nak masak ala2 western tp mkn dgn nasi..
Nak share resepi mudah dan simple nie..
Daging Masak Black Pepper
Bahan2nya :
- Seketul daging (hiris nipis2) tp susah nk hiris.. saya rebus dulu.. bg mudah nk potong..
- 2 sudu black pepper (yg serbuk tau.. bukan biji2 tu.. tercekik mkn nti.. hehe)
- 3 sudu madu
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu susu cair
- 4 ulas bawang putih (ketuk dulu)
- 1 biji bawang besar
- Lada benggala nk bagi bau sedap n hiasan skit.. hik2
- 1 inci halia (lebih kurang ibu jari kecik skit dari tu)
- garam,gula & minyak
Cara2nya:
- Daging pas rebus potong nipis2, bawang putih & halia ditumbuk hingga lumat, blackpepper kalau biji tu ditumbuk kasar, bawang besar dibelah 4 (hiris nipis2 pon boleh)
- Perap daging bersama sos tiram, black pepper dan madu, selama 1 jam.
- Panaskan kuali, tumis halia & bawang putih hingga kuning.
- Then masukkan daging...tambah 2 cawan air dan tunggu hingga daging empuk & masak (sbb saya dah rebus so masa goreng x perlu masa yg lama)
- Pastu masukkan bawang besar tunggu hingga layu...Pastu masukkan lada benggala.. (leh juga masuk daup sup)
- Masukkan garam, gula dan susu cair...kalau nak lebih creamy/melt tambah susu cair.
Tadaaaaaaaaaaa..
Ciap..
Camat mencuba..
Babai..
No comments:
Post a Comment